FBHF, arbejder for at skabe bedre vilkår for børn og unge med handicap.

FBHF laver ved frivilligt arbejde forskellige arrangementer og aktiviteter, hvor børn med handicap og deres familier er i fokus. At få et barn med handicap berører hele familien, derfor er det vigtigt også at have fokus på søskende og forældre til børn med handicap. Søskende til børn med handicap kan føle sig lidt oversete, fordi hverdagen ofte er præget af praktiske gøremål i forhold til barnet med handicap. Derfor er det vigtigt at styrke hele familien ved nogle positive, fælles oplevelser.

Ligeledes er det vigtigt at blive hørt på den social-politiske scene – det arbejder FBHF også for.


Tillid eller mistillid?

At have et barn/ung med handicap betyder også at have kontakt til det offentlige systems sagsbehandlere. Disse sagsbehandlere skal indgå i et samarbejde omkring barnet/den unge med handicap, men ofte giver familierne udtryk for, at de mere oplever sagsbehandlerne som modarbejdende frem for samarbejdende.

Det Centrale Handicapråd har netop offentliggjort en undersøgelse, der skal belyse de implicerede parters opfattelse af dette samarbejde. Undersøgelsen bygger på to spørgeskemaer – et målrettet borgere med handicap og deres pårørende, og et målrettet kommunale sagsbehandlere og ledere, som har kontakt med borgere med handicap i hverdagen. Spørgeskemaet indeholder udover baggrundsspørgsmål 17 spørgsmål, som spørger ind til oplevelser omkring sagsbehandling.
Svarene blev afgivet i starten af 2015, og i alt deltog 1.424 borgere og sagsbehandlere.

 

Med undersøgelsen bliver der sat fokus på, hvor forskelligt borgerne med handicap og deres pårørende oplever sagsbehandlingen i forhold til det professionelle systems sagsbehandlere. I undersøgelsen tales om ”gaps”, altså kløfter mellem parternes oplevelser af sagsbehandlingen, af hvor meget indflydelse borgerne oplever selv at have på deres egne sager, af sagsbehandlernes viden om borgernes specifikke handicap, osv.


”Overordnet føler jeg mig som en kastebold i systemet (lang sagsbehandlingstid, skiftende sagsbehandlere, manglende afklaring).”
Kvinde med handicap, 34år

Men undersøgelsen sætter også fokus på noget, som vi i FBHF længe har været bevidste om; At der alt for ofte sker udskiftning af sagsbehandlere, og at disse ikke har den tilstrækkelige viden om borgerens individuelle behov. Det er vigtigt, at borgerne føler sig hørt i kontakten med kommunen, at borgerne kan have tillid til, at der samarbejdes om processen. Undersøgelsen bør danne baggrund for, at man i kommunerne øger indsatsen for, at borgerne oplever kontakten og dialogen med kommunen som et fælles anliggende.


”Jeg mener, at sagsbehandleren er der for at hjælpe mig, ikke modarbejde mig! Det er det indtryk, jeg får fra kommunen.”
Mand med handicap, 40 år


Læs hele undersøgelsen på http://www.dch.dk/sites/default/files/DCH_gapanalyse_Tilg%C3%A6ngelig.pdf


Faktaboks

•    Det Centrale Handicapråd rådgiver regeringen, Folketinget og andre om handicapspørgsmål og er forum for dialog mellem centrale aktører på handicapområdet.
•    Rådet blev etableret i 1980 og fik ny sammensætning i 2011.
•    Rådet er uafhængigt og består af en formand og 16 medlemmer. De fleste medlemmer er indstillet af forskellige organisationer, og alle bliver udpeget af social- og integrationsministeren.
•    Derudover har rådet to observatører: Én fra Social- og Integrationsministeriet og én fra Institut for Menneskerettigheder.

FBHF har en masse dejlige sponsorer som vi gerne vil sige tak til.

PFA Brug livet stempel 2017
Soroptimist logo3 n
lasertryk
slettestrand
Olivia DK logo
redweb logo
redhost

Denne hjemmeside er lavet i samarbejde med frivillige medlemmer af Joomla User Group Odense.

JugOdLogo